top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

AM Info: Meksički književnik Horhe Volpi gost Adligata


„Najznačajniji živi pisac Meksika”, tako književna kritika naziva romanopisca i esejistu Horhe Volpija (1968), poznatog po romanu “Potraga za Klingsorom”, koji je sinoć u prepunoj sali Muzeja knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat održao književno veče u organizaciji Ambasade Meksika u Beogradu i Udruženja književnika Srbije.


Publici su se obratili Nj.E. ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona i Viktor Lazić, počasni predsednik Udruženja Adligat. Program je vodila prevodilac Dragana Bajić.


Horhe Volpi

Kao student prava Horhe Volpi je objavio kritiku meksičke književnosti (Crack Manifesto), promovišući tako svoj rad i rad još nekolicine mladih autora. Volpijevi romani odstupaju od magičnog realizma i ostalih trendova u hispanoameričkoj književnosti, okrenuti su ka karakterizaciji likova i izučavanju akademskih tema, naročito istorije i nauke, a radnja je često smeštena van Južne Amerike.



Volpi se bavi i kulturnom diplomatijom: bio je direktor Kulturnog centra Meksika u Parizu, a sada je direktor Kulturnog centra Meksika u Madridu. Bio je član žirija Sajma knjiga u Gvadalahari, direktor Kanala 22, vladinog televizijskog programa posvećenog kulturi, a sada je direktor Međunarodnog festivala Servantino, najznačajnijeg festivala kulture u Latinskoj Americi.


Od 2007. godine predaje meksičku književnost i druge predmete na univerzitetima na tri kontinenta, između ostalog na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika i Katoličkom univerzitetu Čilea, a gostujući je predavač i na američkom Prinston univerzitetu.


Prevođen je na 25 jezika. Izabran je za Viteza reda umetnosti i književnosti Francuske i Viteza reda Izabele Katoličke Španije. Primljen je u počasno članstvo Udruženja Adligat, a obećao je da će za meksičku zbirku Muzeja knjige i putovanja u Beogradu pokloniti lične predmete.


Volpi je gost Prosefesta u Novom Sadu gde će 27.9.2023. godine u Kulturnom centru Novog Sada u 20 časova održati još jedno književno veče.

24 views
bottom of page