top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

Umetnici iz celog sveta dali doprinos festivalu „Krik žene”




Udruženje „Alia Mundi” za promociju kulturne raznolikosti objavilo je umetnički zbornik „Krik žene”, a u okviru čuvenog međunarodnog festivala Grito de Mujer. Tema ovogodišnjeg, 13. po redu festivala bila je Majka zemlje. Za naslovnicu zbornika zaslužna je srpska umetnica i dizajnerka Tamara Kusovac

Na ovogodišnjem festivalu „Krik žene: Majka zemlje” učešće su uzeli umetnici iz Srbije, BiH, Hrvatske, Severne Makedonije, Italije, Turske, Gruzike, Filipina, Indije.


Lidia Chiarelli (Italija / Italy)

Zoran Hercigonja (Hrvatska / Croatia)

Adnadin Jašarević (BiH/ Bosnia and Herzegovina)

Stefan Ančevski (Severna Makedonija / North Macedonia)

Dejan Bogojević (Srbija / Serbia)

Ketevan Merkviladze (Gruzija / Georgia)

Yeşim Ağaoğlu (Turska / Turkey)

Leman Bedia Güven (Turska / Turkey)

Vesna V. Maksimović (Srbija / Serbia)

Goran Janković (Srbija / Serbia)

Ljiljana Bursać (Srbija / Serbia)

Tamara Kusovac (Srbija / Serbia)

Bojan Jevtić (Srbija / Serbia)

Reshma Ramesh (Indija / India)

Ljiljana Stjelja (Srbija / Serbia)

Ana Cakić (Srbija / Serbia)

Elizabeth Esguerra Castillo (Filipini / Philippines)

Mitar Stojković (Srbija / Serbia)

Žana Coven (Italija / Italy)


Grito de Mujer® je registrovani korporativni brend i poetsko-umetnički kulturni festival koji okuplja glasove sveta kako bi preneo poruke protiv nasilja nad ženama u svim njegovim vidovima. Oba projekta su ideje koje promoviše dominikanska književnica i dizajnerka Jael Uribe. Međunarodni festival poezije i umetnosti Grito de Mujer održava se zahvaljujući saradnji sa organizacijom Movimiento Mujeres Poetas Internacional MPI, Inc. iz Dominikanske Republike. MPI ima podršku raznih institucija i grupa u misiji da poruku festivala prenese onima kojima je potrebna.


Festival Grito de Mujer predstavlja lanac istovremenih događaja u više od 30 zemalja tokom meseca marta. Festival Grito de Mujer održava se zahvaljujući podršci institucija i dobrovoljnih saradnika unutar i izvan pokreta koji pokazuju solidarnost i odgovorno i dobrovoljno se zalažu za njegovu realizaciju. Festival se održava svake godine od 1. do 31. marta.


Festival „Krik žene” deo je projekta Grito de Mujer: Madre da la tierra (Woman Scream: Mother of the earth), čime je Srbija dala doprinos ovom međunarodnom festivalu. Koordinator festivala za Srbiju je Dr Ana Stjelja, predsednica Udruženje „Alia Mundi”.


U okviru ovog umetničkog zbornika, na temu Majka zemlje, zastupljeni su umetnički radovi različitih tehnika: akril, slika na svili, fotografija, digitalna fotografija, kolaž, digitalni kolaž, ulje na platnu, ilustracija, pastel... Svaki umetnički rad je na svoj način odgovorio na temu festivala - Majka zemlje.





Umetnički zbornik koji je objavljen kao elektronska publikacija može se pogledati OVDE




bottom of page