top of page

Pokrenut magazin „Alia Mundi” za kulturnu raznolikost


Književnica, prevodilac, novinarka i naučni istraživač, Ana Stjelja, nedavno je pokrenula štampani magazin „Alia Mundi” koji će promovisati kulturnu raznolikost. Časopis će izlaziti tri puta godišnje. Prvi broj magazina „Alia Mundi” već je u pripremi a izlazak prvog broja očekuje se početkom 2017. godine.

Ideja o pokretanju magazina koji bi promovisao kulturnu raznolikost, rodila se prevashodno iz želje za svojevrsnim kulturnim prosvećivanjem te proširivanjem znanja o drugim narodima, njihovoj kulturi, tradiciji i običajima, i što je možda i najvažnije, skretanjem pažnje na bogatstvo srpske kulturne baštine, kao i na značaj očuvanja kulturnog nasleđa. Magazin „Alia Mundi” ima svoju misiju, a to je širenje i promovisanje ideje kulturne raznolikosti koju na globalnom nivou predstavlja UNESKO.

Magazin „Alia Mundi” predstavlja regionalni projekat koji ima tendenciju jačanja kulturnog mosta između naroda na eks-JU prostorima, kao i predstavljanje nekih manje poznatih elemenata svetske kulturne baštine, odnosno kulture, tradicije i običaja raznih naroda sveta.

Kroz sedam rubrika: AM predstavlja..., AM intervju, Globtroteri, Kultura Umetnost Religija, Tragom srpske kulturne baštine, Globus i Kapija Balkana, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa, kako institucijama, tako i pojedincima koji su dali značajan doprinos širenju ideje kulturne raznolikosti, bilo kroz kulturne, umetničke, književne ili naučne aktivnosti. U magazinu će biti predstavljeni, kako istaknuti savremenici, tako i znamenite ličnosti srpske i svetske istorije koje su svojim radom utrle put ideji kulturne raznolikosti, tako se ujedno boreći protiv ksenofobije i raznih predrasuda vezanih za druge i drugačije. Takođe, magazin će nastojati da predstavi dela iz oblasti kulture i umetnosti koja su na tragu ideje o kulturnoj raznolikosti ali i da čitaoce povede u razne delove sveta kroz putopisne tekstove istorijski znamenitih ali i modernih globtrotera.

U prvom broju časopisa, čitaoci će imati prilike da saznaju nešto više između ostalih i o iranskoj, saudijskoj, ruskoj, tadžikistanskoj i sefardskoj kulturi, zatim o sprskom kulturnom nasleđu Negotinske krajine, kalmičkom budističkom nasleđu Beograda, potom o romskoj kulturi i muzici, te nasleđu grada Sarajeva oličenom u jednom značajnom kulturnom zdanju.

Magazin „Alia Mundi” prevashodno želi da doprinese širenju svesti o kulturnoj raznolikosti. Nastoji da pokaže da je svet onoliko bogat koliko različitih kultura neguje, te da treba da bude ujedinjen u svojoj kulturnoj raznolikosti i multikulturalnosti.

Ako u tome uspe, misija magazina „Alia Mundi” biće u potpunosti ispunjena!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page