top of page

Objavljen drugi broj magazina Alia Mundi!


Objavljen je drugi broj magazina za kulturnu raznolikost „Alia Mundi“. U novom broju koji je objavljen na znatno većem broju strana, čitaoce očekuju nova uzbudljiva putešestvija po raznim kulturama sveta. Ovoga puta, magazin posebnu pažnju posvećuje cincarskom kulturnom nasleđu i to kroz dva teksta, o Srpsko-cincarskom društvu „Lunjina“ iz Beograda, kao baštiniku cincarskog nasleđa u Srbiji, i tekstu o kladovskim Armanima koji su u prošlosti dali značajan doprinos srpskom društvu, privredi i kulturi. Za novi broj magazina „Alia Mundi“ govori bosanska književnica i multimedijalna umetnica Jasna Šamić koja već decenijama živi i radi u Parizu. U razgovoru sa njom, prisećamo se kultnog časopisa „Kulture Istoka“ čiji je bila jedan od urednika, razgovaramo na temu mogućnosti opstanka multikulturalizma u Francuskoj, o sufizmu i sufijskoj poeziji, ocu Midhatu Šamiću i mnogim drugim temama. U rubrici Globtroteri, čitaocima predstavljamo mladu bosansku književnicu i svetsku putnicu Enesu Mahmić koja je do sada obišla više od trideset evropskih zemalja. Zavirili smo u njen itinerar i između ostalog prenosimo njene utiske o Gruziji, Jermeniji, jugoistočnoj Turskoj... o ljudima sa kojima se sretala i običajima koje je imala prilike da upozna na svojim brojnim putovanjima.

Novi broj takođe donosi i priču o nesrećnom usudu iranske umetnice i pesnikinje Forug Farohzad, o njenim usponima i padovima, o njenoj čudesnoj poeziji i nastojanjima da se kao žena u Iranu izbori za svoje mesto u umetnosti. Tragom ideje o poštovanju manjinskih kultura, magazin „Alia Mundi“ u novom broju donosi i tekst o austrijskoj umetnici romskog porekla Celji Stojki koja je preživela holokaust. Život ove Romkinje obeležili su borba za prava Roma i širenje poruke mira što je uspešno sprovodila kao književnica i svetski priznata umetnica. I ovoga puta magazin skreće pažnju na zaboravljene bisere srpske kulturne baštine te tako donosi priču o nekada velelepnom riđičkom Kaštelu koji je u doba svog blistavog izdanja posećivao i čuveni Lajoš Košut, a koji je danas kao kulturno zdanje potpuno oronuo i zapostavljen. Posebnu pažnju skrećemo na tekst posvećen „biserima balkanske lirike“, odnosno poetskom nasleđu Negotinske krajine.

Kroz Kapiju Balkana, magazin Vas vodi u Zadar i predstavlja gotovo magičnu uličnu instalaciju „Pozdrav Suncu“. U ovom dalmatinskom gradu pronalazimo i mladog turističkog vodiča koji je opčinjen Japanom i japanskom kulturom i prenosima njegove utiske o „Zemlji izlazećeg sunca“. Magazin skreće pažnju na značajno kulturno i političko nasleđe Crnogoraca oličeno u testamentu odnosno svojevrsnom amanetu koji je Sveti Petar Cetinjski ostavio Crnogorcima, a koji se danas brižljivo čuva u Narodnoj biblioteci Srbije. Podsećamo i na vrlo zanimljivo književno štivo vladike Nikolaja Velimirovića „Indijska pisma“ kao jednog od značajnih elemenata kulturnog i književnog mosta između Srbije i Indije.

Kroz rubriku Globus magazin „Alia Mundi“ Vas vodi u Mongoliju i otkriva kakav je život u mongolskim jurtama. U rubrici Promo, magazin predstavlja novoosnovanu „Fondaciju Džimi Nelson“ sa sedištem u Holandiji koja podržava projekte iz oblasti kulturne raznolikosti. U rubrici Memento prisećamo se zaboravljene bosanske književnice Džemile Zekić kao podsećanje da se u 2017. godini proslavlja značajan jubilej ̶ 100 godina od njenog rođenja. Naslovnu stranu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi rad „Sjeme mladog bora“ bosanskog akademskog slikara Džeka Hodžića.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page