top of page

Objavljen 7. broj magazina Alia Mundi za kulturnu raznolikost


Objavljen je sedmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, prvi u 2019. godini. Od ovog broja izdavač magazina će biti Udruženje za pro­mociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ koje je pokre­nuto u oktobru 2018. godine. Novina su i dve rubrike AM Libris i AM Životopis.

U ovom broju predstavljamo Arapski kulturni centar koji aktivno radi na promociji arapske kulture u Srbiji. Velika nam je čast što u ovom broju magazi­na objavljujemo intervju Slavice Garonje sa srpskom književnicom i prevodiocem sa hebrejskog jezika Anom Šomlo. U rubrici Globtroteri prisećamo se gotovo zabo­ravljenog putopisca, novinara, književnika i filmskog re­ditelja Stanislava Krakova. U rubrici Kultura Umetnost Religija govorimo o Smederevskoj tvrđavi kao značaj­nom kulturnom spomeniku Srbije, poetskoj umetnosti najvećeg japanskog haiku pesnika Macua Baša, i Beo­gradskom Putu suza kao mestu gde su postradali prvi beogradski mučenici Ermil i Stratonik. Tragom srp­ske kulturne baštine idemo do potpuno zaboravljenog i zapostavljenog manastira Koroglaš koji se nalazi kod Negotina. U rubrici Globus predstavljamo izuzetno zna­čajan putopis Slavice Garonje koja je obišla Prizren sa okolinom i prenela nam svoje utiske o tome kakva je danas duhovna klima na Kosovu. U novoj rubrici AM Libris predstavljamo veoma zanimljivu poemu Maje Herman Sekulić „Gospa od Vinče“. Kuturni kaleidoskop donosi priču o riječkom Morčiću. U novoj rubrici maga­zina AM Životopis predstavljamo biografiju slikara Joze Kljakovića Šantića koji je ostavio traga u kulturnom ži­votu Srbije s kraja 19. i početkom 20. veka. Kroz Kapiju Balkana vodimo vas do tvrđave Fetislam koja je imala veoma zanimljivu istoriju. U rubrici AM Promo pred­stavljamo projekat „Kakva ženska“, blog o znamenitim ženama Srbije koji je 2018. godine prerastao u istoime­nu knjigu.

U rubrici Memento imamo novinu oličenu u ide­ji da se od svakog narednog broja osim jedne znamenite Srpkinje, prisetimo i jednog znamenutog Srbina, u ovom broju su to Milica Tomić i Miloš Marić Mlađi. Naslovne korice krasi umetnički rad „Epimetejeva sjena“ Zorana Hercigonje.


Sedmi broj možete čitati na

https://udruzenjealiamundi.wixsite.com/alia-mundi/am-media

http://aliamundimagazin.wixsite.com/alia-mundi/novi-broj


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page