top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

AM Kultura: Kulturna manifestacija „Srebrni put do Egipta” održana u Etnografskom muzeju u Beogradu



Ambasada Arapske Republike Egipat u Beogradu, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i egipatskom dizajnerkom, gđom Rim Mažid Amin, održala je kulturnu manifestaciju, pod naslovom „Srebrni put do Egipta”, sa osvrtom na kulturne obrasce egipatske civilizacije, povodom obeležavanja 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije. Događaj je svedočio prikazivanju raznovrsnog egipatskog tradicionalnog nakita i odeće iz različitih geografskih delova Egipta poput oblasti Sinaja, Sive i Delte Nila, i harmonično kombinovao tradicionalno i moderno.



Događaju je prisustvovala Nj.E. gđa Tamara Vučić, Prva dama Republike Srbije, kao i veliki broj srpskih ministarki i visokih zvaničnika Vlade Srbije, pored Ambasadora zemalja i međunarodnih organizacija, akreditovanih u Republici Srbiji, ali i velika grupa međunarodnih dizajnera.



Nj.E. g. Basel Salah, Ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji održao je govor prilikom otvaranja manifestacije, u kome je ukazao na značaj kulture u zbližavanju naroda i ulozi egipatske civilizacije u obogaćivanju svetske baštine kroz vekove, ističući da se događaj odvija u kontekstu jačanja bilateralnih odnosa između dve pijateljske zemlje, što je jedan od rezultata istorijske posete Srbiji 2022. godine od strane Nj.E. Predsednika Abdel Fatah El-Sisija, Predsednika Arapske Republike Egipat.



Događaj je dobio široku pohvalu prisutnih, koji su izrazili svoje divljenje i poštovanje prema stilu i karakteristikama egipatskog nasleđa, koje odražava autentičnost egipatske civilizacije i naglašava bogat karakter Egipta i raznolikost njegovih različitih popularnih karakteristika i tradicija.



bottom of page