top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

AM Predstavlja: Mitar Stojković - „Mali Princ” savremene srpske umetničke scene



Iza umetničkog brenda Mitar Art krije se jedan posvećeni umetnik. Ili bolje rečeno čvrsto stoji jedan samosvestan, te prefinjen umetnički um koji kistom promišlja svet oko sebe, a bojama ispunjava svoju suštinu.


Mitar Stojković, rođen je 1978. godine. U umetnost je zakoračio još kao dečak i to kroz crtež. I zaista, na njegovim platnima očit je uticaj pre svega dobrog crteža. Ipak, on se vremenom okrenuo i drugim tehnikama, bez straha da eksperimentiše, kao večito radoznali dečak - „Mali Princ” savremene srpske umetničke scene. On umetnost doživljava kao slobodu, a stvaralački proces kao proces oslobađanja.


Na njegovim slikarskim platnima dominiraju likovi iz filmova, stripova, srpske pravoslavne istorije, pejzaži, životinje, obični ljudi... I bez obzira za tematiku koju obrađuje, pristupa joj jednako ozbiljno i posvećeno dok ne postigne umetničko savršenstvo.



Njegovu umetničku pažnju neretko privlače motivi životinja koje najčešće slika kao glavne junake, kroz krupan kadar tako da naglasi svu moć Tvorca. Na tim slikama, konji Mitra Stojkovića predstavljaju pravo umetničko savršenstvo.


Posebno su maestralno urađeni portreti srpskih vladara, verskih poglavara i svetaca, pre svega Cara Dušana i Patrijarha Pavla, Isusa Hrista...



Slike na kojima se mogu videti prepoznatljivi i manje prepoznatljivi likovi kao da su stvoreni za velike murale koji bi ulepšavali zidove gradskog jezgra. Iako jasnih linija i oblika, ovi crteži pretočeni u slikarska platna odišu posebnom emocijom i vrlo lako korespondiraju sa posmatračem.



Mitrova umetnička radoznalost nije usmerena samo ka portretu. Njegova platna su i omaž ekspresionističkom pejzažu. Time pokazuje umetničku i zanatsku raznolikost i hrabrost da se oproba u različitim motivima i pravcima.



Njegovi pejzaži i apstrakcije su takođe vrlo prefinjeni i ekstravagantni, uz vrlo zanimljiv izbor boja, što njegovo slikarstvo čini prepoznatljivim, a njegov brend ozbiljnim pretendentom za posebno mesto na savremenom srpskom umetničkom nebu.



TEKST: Ana Stjelja

bottom of page