top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

AM Predstavlja: Pesnički zbornik dostojan jedne heroine

Objavljen pesnički zbornik u čast jubileja Milunke Savić


Vrlo brzo zaboravljamo svoje pretke, svoje velikane. Katkad ih se i setimo, ali to sećanje obično ostane na margini. I ono malo pojedinaca koji pokušaju da te velikane otrgnu od zaborava ne dobije na značaju kakav zaslužuju. Zašto je to tako, ostaje nepoznanica.


U 2023. godini obeležava se značajan jubilej - 50 godina od smrti najveće srpske heorine Milunke Savić, najodlikovanije žene u istoriji ratovanja. I kako je proteklo obeležavanje ovog jubileja? Veoma skromno. Da li smo u potpunosti svesni značaja ove žene za našu istoriju i što je još važnije da li smo svesni koliko smo je zaboravili?


Da se ipak sećanje na ovu srpsku heroinu sačuva i obeleži ovako značajan jubilej, potrudilo se Udruženje Alia Mundi za promociju kulturne raznolikosti koje se nalazi na Voždovcu. A zašto je to bitno? Zato što je velika Milunka Savić svoje poslednje godine života provela upravo u jednom skromnom stančiću koji se nalazi u voždovačkom naselju „Braće Jerković” (simbolike radi i braća Jerkovići bili srpski rodoljubi, ali borci iz perioda NOB-a).


Mural na voždovačkoj zgradi u kojoj je živela Milunka Savić (foto: Ana Stjelja)


Inicijativom nekoliko mladih Voždovčanki, pre više od godinu dana je oslikan mural na zgadi u kojoj je živela i umrla skromna i Srbiji posvećena Milunka Savić. I to je bio poduhvat vredan pažnje (takođe ostao gotovo neprimetan za javnost). A evo sada, u godini njenog jubileja, još jedna Voždovčanka došla je na ideju da se Milunki oduži na način koji je njoj blizak - kroz književnost.


Plakat za konkurs

Tako je krajem aprila raspisan konkurs za pesme inspirisan likom i delom Milunke Savić, simboličnog naziva U ZAGRLJAJU VEČNOSTI. Odziv pesnika je bio i više nego impresivan. I to zato što se se pored autora iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Severne Makedonije, konkursu odazvali i pesnici iz Rusije, Rumunije i Poljske. Imali su ti stranci potrebu da napišu koje slovo o našoj Milunki. Jer svesni su njene veličine i neizmerne hrabrosti. A naša Milunka, na koricama ovog značajnog književnog zbornika s namerom nije prikazana kao vojnik, već kao obična žena, u svoj svojoj lepoti, kako fizičkoj, tako i duhovnoj. Jer mnogi zaboravljaju da je ona ipak bila samo žena!


Poezija je univerzalni jezik, i moćno oružje, možda i jače od svake puške. Iz tog razloga je ovaj zbornik rasadnik moćnih pesničkih slika i poruka te simbolično ali i realno podsećanje na srpsku heroinu. Raznolikost poetika i pesničkih pristupa zadatoj temi je ono što odlikuje ovaj zbornik. I ma koliko bile raznovrsne, ove pesme zajednički pronose slavu naše Milunke. Ali i jako rodoljubivo osećanje, emociju zahvalnosti ovoj velikoj ženi koja se borila kao najhrabriji muškarac. I upravo ta emocija, kao vulkanska lava, izvire iz svake pesme ovog jubilarnog zbornika.



U zborniku poezije U zagrljaju večnosti zastupljeno je skoro 70 autora, svih generacija, poznatijih ili manje poznatih književnih karijera. Ono što je zajedničko za sve jeste želja svakog pesnika da se kroz pisanu reč oduži Milunki Savić, da ostave svoj trag u vremenu i da se zajedno sa Milunkom, uz njeno slavno ime, nađu „u zagrljaju večnosti”.


Zbornik je objavljen kao zajedničko elektronsko izdanje književnice Ane Stjelje i Udruženja Alia Mundi i može se čitati na OVOM linku.



TEKST: Ana Stjelja


bottom of page