top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

Princ indonežanskog sultanata Ternate u poseti Adligatu


Princ indonežanskog sultanata Ternate Firman Mudafir Šah došao je u Beograd kako bi posetio muzeje Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, a zatim je pred prepunom svečanom salom Udruženja 23. maja 2023. održao predavanje o svom sultanatu i odgovarao na pitanja prisutnih, kojima se u ime grada Beograda obratio član gradskog veća gospodin Vuk Mirčetić.


„Ovim se samo potvrđuje da Adligat dovodi svet u Srbiju, da je Adligat centralno mesto srpske kulture, ali i značajno međunarodno čvorište”, izjavio je Mirčetić.



„Veče ostrva Ternate” u Adligatu su organizovali Adligat i Društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara”, uz podršku ambasade Indonezije iz Beograda. Princ je tri dana putovao do Beograda i prešao više od dvanaest hiljada kilometara kako bi prisustvovao otvaranju izložbe fotografija sa ovog ostrva o kojem je odštampana i posebna publikacija.


Sultanat Ternate je malo vulkansko ostrvo limunskog oblika na kojem živi oko trista hiljada ljudi. U središtu ostrva je vulkan Gamalama, a celokupno stanovništvo živi na njegovim obroncima i na uskom pojasu uz obalu. Udaljeno 2.400 kilometara severoistočno od Džakarte, maleno je po površini, barem površini tla – 162.7 kilometara kvadratnih zemlje, i pet i po miliona kvadratnih kilometara mora.


Tako maleno i u Srbiji sasvim nepoznato ostrvo ima daleko veći značaj nego što se može pretpostaviti. To je dugo bio jedan od glavnih snabdevača sveta začinom karanfilić, koji je nekada bio vredan koliko i današnja nafta. To je sultanat obogatilo o omogućilo mu slavu i moć, ali je prizvalo i nezvane posetioce iz daleka, ratove i sukobe koji su trajali stojećima.



Sultanat Ternate je jedno od najstarijih muslimanskih kraljevstava u INdoneziji, osnovano 1257. godine od strane kraljevske dinastije čiji je princ Firman Mudafir Šah potomak, četrdeset i deveta generacija u neprekinutom nizu vladara. Ternate je bio značajna regionalna sila, jaka nezavisna država između 15. i 17. veka, a sada je u velikom ekonomskom usponu pre svega zbog novootvorenih rudnika zlata i nikla. Na ostrvu se nalazi pet tvrđava, sultanska palata stara dva veka, prastare džamije, svedoci važnih trgovačkih puteva kojima je plovio i slavni Magelan, sklopljeni u neverovatan mozaik koji je istkala priroda – vulkan koji se uzdiže nad celim postojanjem ovog predela i preti da uništi sve što su ljudske ruke vekovima stvarale. Zato je glavni zadatak vladarske porodice da to spreči, a to čini tako što jednom godišnje peške odlaze do vulkanskog grotla da njegov duh uz molitve i poseban ritual, umire.



Porodica princa Firmana Mudafira Šaha odavno nema političku moć, ali ima autoritet i priznata počasna prava. „Država nam se često obraća da pomognemo u rešavanju lokalnih problema, naročito kada državne institucije to ne mogu”, izjavio je princ u svom izlaganju u Adligatu. Kao jedna od najstarijih vladarskih porodica u čitavom regionu, sa krvnim srodstvom koje seže u većinu drugih vladarskih porodica regiona, izdanci loze sa Ternatea uživaju veliko poverenje i oštovanje, kako u svom narodu, tako i u celoj Indoneziji, ali i šire.


„Kako sam došao u Beograd dočekalo me je toplo vreme, ali i tople duše ljudi. Sve to me podseća na moju zemlju i ovde se osećam kao kod kuće”, izjavio je princ Firman Mudafir Šah.

Prisutnima je govorio o Magelanovoj ekspediciji na Ternate, o Darvinovim proučavanjima s obzirom na to da je teorija o postanku vrsta dobrim delom bila zasnovana na podacima prikupljenim na Ternateu, o sultanskoj kruni iz koje stalno izrasta kosa i koja sama bira naslednika prestola, o ekspedicijama na vulkan, stalnom širenju ostrva i povremenom 'štucanju' vulkana koji naselja zatrpava pepelom svakih nekoliko godina.


„Princa sam upoznao kada sam posetio Ternate 2018. godine. Imao sam čast da budem gost u sultanskoj palati staroj 200 godina, a zatim i u prinčevom domu i letnjikovcu na obroncima vulkana. Dogovorili smo da uspostavimo do tad nepostojeći most kulture između Srbije i egzotičnog Ternatea, veze koje upravo sa ovom izložbom i predstavljanjem Ternatea u Adligatu, a time i u Srbiji i regionu, krenuti da se razvijaju”, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

IZVOR I FOTO: Adligat




bottom of page