top of page
Grunge Rock
Alia Mundi_logo.jpg

MAGAZIN ALIA MUNDI

Blog za kulturnu raznolikost

  • Writer's pictureBlog magazina Alia Mundi

AM Intervju: Nikola Đurić, pokretač projekta Cigla Design


Nikola Đurić



Nikola, hvala Vam što govorite za magazin Alia Mundi.


Pokretač ste jedinstvenog projekta, odnosno brenda pod nazivom Cigla Design. Predstavite nam ukratko ideju koja se krije iza ovog brenda.

Proizvodi brenda Cigla Design inspirisani su dostignućima izuzetnih pojedinaca kojima dugujemo stvarnost u kakvoj se nalazimo. Izvore svojih dizajnerskih rešenja tražimo u onim segmentima prošlosti s čijim se tragovima svakodnevno susrećemo, a da toga uglavnom nismo svesni.


Kako ste došli na ideju da pokrenete brend koji je inspirisan likom i delom kako srpskih, tako i svetskih književnica i znamenitih žena? Upoznavanje sa delom Anice Savić Rebac, Ksenije Atanasijević i Danice Bandić Telečki suočilo nas je sa neprihvatljivom nepravdom, koja je, u dominantno patrijarhalnoj prošlosti naše zemlje, naneta ovim i drugim ženama kojima dugujemo iskorake koji su nas, kroz retko dinamičnu istoriju Balkana, približili razvijenom svetu. U potrazi za izgubljenim glasovima pomenutih autorki, obraćali smo se institucijama koje baštine njihovu zaostavštinu, poput Matice srpske, ali i Bajernske narodne biblioteke. Ponešto od odgovora, koje su iznedrila istraživanja dostupnog materijala, predstavili smo u našem prvom proizvodu - kalendaru OknjiŽene 2023.


Kalendar OknjiŽene

Koji sve proizvodi trenutno nose logo brenda Cigla Design i da li planirate da proširite asortiman još nekim proizvodima? Tim brenda Cigla Design, čiji su identitet i plasman još uvek u razvojnoj fazi, formirao je dve linije proizvoda: kalendar OknjiŽene, koji će se dopunjavati svake kalendarske godine, i liniju proizvoda PRVA, koju otpočinjemo predstavljanjem srpskih pionirki u različitim disciplinama na cegerima, a nastavljamo serijom beležnica i svezaka sa motivima već predstavljenim na cegerima PRVA. Linija proizvoda Civilizacije u pripremnoj je fazi, a prve proizvode očekujemo već na leto. Naša dizajnerska rešenja nastoje da prošlost predstave kroz dostignuća digitalnih tehnologija, a primer takve prakse upravo je kalendar OknjiŽene 2023, sa kojeg se, interaktivnim očitavanjem QR kodova, predstavljaju biografije književnica pored čijih se portreta nalaze.

Naziv i logo našeg brenda odabrani su sa istom idejom: rešenje logoa je ćirilično, dok je naziv latiničan i dvojezičan, radi lakšeg pozicioniranja u digitalnom svetu.

Ko sve čini tim Cigla Design brenda? Osnivaču brenda Cigla Design, književniku i autoru svih dizajnerskih rešenja naših proizvoda, Nikoli Đuriću, u realizaciji projekata pridružuju se kolege sa Filološkog fakulteta u Beogradu, ali i saradnici poput autora najpopularnijeg booktube kanala u zemlji, To the Lighthouse, mr Miloša Lazarevića.


Da li planirate neke projekte u budućnosti i koliko je po Vama ovakva ili slična vrsta aktivizma važna i šta biste istakli kao najznačajniji deo ovog projekta? Od projekata koje nameravamo da realizujemo u bližoj budućnosti pomenuli smo liniju proizvoda Civilizacije, kojima ćemo predstaviti različite periode i kulture sa područja današnje Srbije, ali i kulture onih civilizacija s kojima smo u prošlosti ostvarili značajne veze, dok se razvoj linije PRVA nastavlja prema već opisanom planu. Izrada kalendara OknjiŽene 2024 uveliko je u toku, i on će uskoro biti dostupan obogaćen mnogim iznenađenjima u odnosu na originalnu verziju. Sećanje na rad znamenitih pojedinaca naše istorije ne doživljavamo kao aktivizam, i radije se vodimo zapisom naše prve kompozitorke, Ljubice Marić, koji je istaknut i na našoj veb-stranici: važno je imati znanje, ali je još važnije sticati ga sopstvenim razlikovanjima.



INTERVJU VODILA: Ana Stjelja


93 views

Recent Posts

See All
bottom of page